Nyt leipomaan Kellokosken omaa omenapiirakkaa, katso ohje täältä...

25.8.2013

Kuva Anni Helasvuo
Kuva Anni Helasvuo
Kuva Anni Helasvuo
Kuva Anni Helasvuo

Idea Kellokosken omenapiirakkaan syntyi vuonna 2005, kun MeKen johtokunta suunnitteli Konnin päivän juhlan sisältöä. Omenapuut ovat kuuluneet jo kartanon ja ruukin ajoilta asti Kellokosken kylän maisemaan, joten oli luontevaa, että piirakan täytteeksi tulivat omenat. Piirakkaohjeita on kaksi vaihtoehtoa. Toinen on perinteisempi ja toinen hieman "eksoottisempi". Jokainen voi valita makuunsa ja tilanteeseen sopivan vaihtoehdon. Raaka-aineiden vaihtoehtojen moninaisuus kuvastaa Kellokosken historian monimuotoisuutta. Reseptit on laatinut Anni Helasvuo.

 

 

 

Kellokoski- omenapiirakat

 

 Omenapiirakka 1

1 pkt           voita/ margariinia

2 kkp          sokeria

2                kananmunaa

1 kkp         Pommacia/ omenamehua

5 kkp         vehnäjauhoja

2 tl             leivinjauhetta

4-6            omenaa viipaleina

n. 2 tl         kanelia pinnalle maun mukaan

 

  1. Vaahdota margariini ja sokeri.
  2. Lisää vaahtoon kananmunat yksitellen.
  3. Lisää neste ja vehnäjauho- leivinjauheseos vaahtoon varovasti, mutta huolellisesti puuhaarukalla sekoittaen.
  4. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  5. Asettele omenaviipaleet taikinan pinnalle. Ripottele päälle kanelia ja omenoiden happamuudesta riippuen sokeria.
  6. Paista 200°C 25-30 minuuttia.

Huom. kkp on kahvikupillinen.

Huom. kovia omenoita kannattaa pehmittää hetki mikrossa.

 

 

Omenapiirakka 2

300g     margariinia/voita

3 dl       fariinisokeria

4           kananmunaa

2           kananmunan valkuaista

1 dl       talkkunajauhoa

3 dl       vehnäjauhoja

1 dl       perunajauhoja

4 tl        vaniliinisokeria

2 tl        leivinjauhetta

 

täyte:

6          omenaa viipaleina

2 dl      kaurahiutaleita

3 dl      fariinisokeria

2 prk    ranskankermaa/ kermaviiliä

2          kananmunan keltuaista

 

  1. Vaahdota margariini ja fariinisokeri.
  2. Lisää vaahtoon yksitellen kananmunat ja  valkuaiset koko ajan hyvin vatkaten.
  3.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinavaahtoon varovasti, mutta huolellisesti puuhaarukalla sekoittaen.
  4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  5. Asettele omenaviipaleet piirakan pinnalle.
  6. Sekoita kaurahiutaleet ja fariinisokeri keskenään. Lisää puolet omenaviipaleiden päälle.
  7. Sekoita keltuaiset ranskankermaan ja levitä seos piirakan pinnalle.
  8. Ripottele loput kaurahiutalefariinisokeri-seoksesta piirakan pinnalle.
  9. Paista 200° C 25- 30 minuuttia.

Huom. Mikäli pidät talkkunan mausta, voit käyttää sitä enemmänkin. Vähennä silloin vastaavasti vehnäjauhojen määrää.

 

Tarjoilu: Molemmat piirakat sopivat tarjottavaksi vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön ja kermavaahdon kera.

 

Reseptit on laatinut Anni Helasvuo.